BETON AMPRENTAT

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Betonul amprentat este o metoda inovatoare de turnare a betonului clasic in forme si culori ce imita aspectul caramizii, pietrei de rau, gresie, faianta, parchet, etc.
Compania nostra este importatoare si distribuitoare in Romania a produselor fabricate in Spania de catre Grupo Puma ( www.grupopuma.com ) .
Betonul amprentat se realizeaza printr-un amestec de beton clasic ( clasa beton B350 ) cu alte substante – adezivi, microfibre elatice, lacuri cu rol de intarire si crestere a rezistentei – ii confera o inalta rezistenta si durabilitate la cicluri constante de inghet /dezghet si in acelsi timp ofera o personalitate aparte tuturor suprafetelor pe care este aplicat prin formele si culorile sale unice.
Ca si metoda de realizare a suprafetelor cu beton amprentat, este sistemul de pavare ce se concretizeaza prin imprimarea unui strat de beton crud cu ajutorul unor matrite.
Aceasta tehnologie de beton amprentat, este folosita la amenajarea strazilor, trotuarelor, teraselor, centrelor comerciale, benzinariilor, zonelor rezidentiale precum si a aleilor, parcurilor, gradinilor, piscinelor, cramelor, garajelor, curtilor , etc.
Betonul amprentat are în compoziția sa fibre elastice pentru protecție împotriva fisurilor majore și aditivi pentru mărirea rezistenței la ciclurile îngheț-dezgheț.
Culoarea betonului amprentat poate fi aleasa dintr-o gama ampla de nuante disponibile si este obținută cu ajutorul unui praf colorant intaritor special creat pentru betonul amprentat ( Paviland Impreso – Pavilan Stamped ). Stratul colorat realizat prin impregnare în masa betonului recent turnat ii confera acestuia o rezistenta sporita la factori de coroziune și este foarte rezistent, conferindu-i o duritate ridicată betonului astfel obținut.
Calitatea betonului amprentat este determinată de mai mulți factori: calitatea cimentului și a agregatelor, precizia dozării ingredientelor, folosirea fibrei de polipropilena pentru evitarea fisurilor , omogenitatea amestecului, modul de punere în operă și precizia imprimării betonului .
Tehnologie de aplicare
În tehnologia betonului amprentat se folosesc materiale specifice , dozate conform specificatiilor producatorului .
Colorantul-întăritor – PAVILAND IMPRESO , disponibil într-o gamă largă de culori , este întins si impregnat in masa betonului crud ,utilizandu-se o cantitate de 4 kg/mp, formând dupa uscare un strat foarte dur, rezistent agenti corozivi , variatii climatice si solicitari mecanice. Acesta este de fapt un amestec uscat de ciment, agregate , aditivi si pigmenți stabili la acțiunea razelor ultraviolete.
Fibra Polipropilena – PAVILAND FIBRA , recomandata pentru majoritatea claselor de beton utilizate , se adauga in compozitia betonului amprentat in proportie de 600 g / mc beton si previne aparitia micro fisurilor si a crapaturilor ce pot apare in urma procesului de retractie .
Praful antilipire – PAVILAND DESMOLDEANTE , disponibil și el într-o gamă largă de culori, are rolul de a crea un efect de modulare a amprentarii , sau , in anumite cazuri , un efect de antichizare .
Rasina intaritoare – Suprafața astfel obținută este acoperită cu un strat de lac acrilic – PAVILAND RESINA D10 / D20 in doua straturi , care după uscare produce o peliculă dură, incoloră, stabilă la acțiunea razelor ultraviolete și cu o rezistență ridicată la acțiunea apei, a uleiurilor și a acizilor.

Datorită acestor proprietăți, tehnologia betonului amprentat poate fi folosită cu succes în orice spațiu natural sau industrial, indiferent de domeniul de activitate ce se desfășoară în acel spațiu. Desfasurarea unei lucrari de beton amprentat

 

Pregatirea suprafetelor initiale.

1. Tasarea pamantului existent, aprovizionarea si pregatirea stratului de agreat de stabilizare in grosime de 8-10cm, tasarea acestui strat cu tasatoare mecanice.
Pamantul trebuie foarte bine tasat si compactat. Necompactarea acestuia, poate determina miscari necontrolate ulterioare turnari, iar betonul amprentat intarit poate crapa, fisura sau se lasa in anumite zone.

2. Aprovizionarea si montarea rigolelor de scurgere a apelor pluviale si a tubulaturii.
Rigolele si tubulatura se vor monta pe amplasamentul din proiect, la cotele precizate, pentru a asigura o buna scurgere a apelor de pe suprafata caii. În acest scop se va tine cont la montaj ca fata gratarului sa se afle sub nivelul fetei superioare a stratului de beton , iar acesta sa fie realizat cu pante suficiente în zona gratarului, pentru a accelera dirijarea apelor spre acesta.
Rigolele si tubulatura vor fi achizitionate anterior pentru a nu exista intarzieri nedorite in cursul desfasurarii lucrarii de pregatire a terenului.

3. Aprovizionarea si montarea capacelor de canal.
Capacele de canale vor fi achizitionate si montate conform cotelor de nivel stabilite in proiect .

4. Aprovizionarea si montarea armaturii.
Armatura are rolul de a intari stratul de beton si zonele in care exista un teren slab si predispus la miscari. Aceasta se va achizitionata anterior turnarii betonului , utilizando-se plasa metalica sudata , de grosime corespunzatoare destinatiei suprafetelor de beton amprentat ( trafic auto , trafic peatonal , etc.) .

Pregatirea suprafetelor pentru turnarea betonului.

1. Stabilirea si trasarea cotelor finale si ale pantelor de scurgere a apelor pluviale.
Operatiune foarte importanta deoarece trasarea necorespnzatoare va duce la stagnarea apei pe suprafata betonului amprentat in loc de o curgere normala catre gurile de scurgere.

2. Cofrajarea conturului zonelor ce urmeaza a fi turnate.
Se cofrajeaza toata zona, stabilita in pralabil, cu cofraje flexibile si demontabile, acestea putand fi montate in toate formele dorite. In interiorul trasat de cofraje se va turna betonul, intr-o grosime ce va varia in functie de destinatia pavajului, pentru : alei pietonale in cca. 10cm, iar pentru cele de trafic auto in cca. 15cm.

3. Protejarea cu folie de plastic a suprafetelor adiacente impotriva deteriorarii si murdaririi.
Pentru o curatare usoara a suprafetelor din beton, dupa finalizarea lucrarii, si pentru a nu ramane pete, beton sau materiale varsate pe langa zona adiacenta lucrarii, suprafetele trebuie protejate cu folie.

4. Acoperirea intregii suprafete ce urmeaza a fi pavata, cu folie de plastic protectoare.
Pentru evitarea compromiterii suprafetei nou amprentate (ploaie, obiecte nedorite, animale, etc..), pana aceasta se intareste corespunzator, ea trebuie acoperita cu o folie de plastic cu rol protector.

5. Cantitatea necesara de beton.
Cantitatea necesara de beton se calculeaza in functie de suprafata ce trebuie amprentata si grosimea betonului (in functie de utilizare – alei pietonale sau aut,o etc).
Betonul este pus la dispozitie de furnizorii nostrii . Clasa de beton utilizata este C20/25 (B 350) si indeplineste toate conditiile de calitate si rezistenta necesare pentru acordarea garantiei lucrarii.

6. Transport beton.
Transportul betonului de la statia de betoane se face cu CIFA.

7. Pompare beton.
In functie de distanta si caracteristicile executiei lucrarii fata de locul in care CIFA are acces, se vor utiliza pompe de beton fixe.

C. Testarea betonului, aditivarea, manipularea, turnarea si nivelarea la cota finala a betonului

1. Aditivarea betonului cu fibra polipropilena Paviland Fibra ( 600 g /mc beton) se face pentru prevenirea aparitiei fisurilor in procesul de intarire a betonului.
Fibra de polipropilena are rolul de a asigura betonului elasticitate si rezistenta la ciclurile înghet / dezghet evitându-se aparitia fisurilor crescând totodata gradul de impermeabilitate. De asemenea asigura o uscare unifoma si progresiva rezultând astfel o masa compacta de beton, foarte rezistenta.

2. Aditivarea betonului cu aditiv antrenor de aer, pentru marirea rezistentei la cicluri inghet/dezghet.
Prin adaugarea aditivului in amestecul de beton, acesta are o actiune complexa deoarece pe langa exercitarea functiei sale principale de antrenor de aer (prin inglobarea de microbule de aer stabile in masa betonului), se declanseaza si o dispersie accentuata a particulelor de aditiv in masa cimentului fapt ce determina o crestere substantiala a lucrabilitatii betonului amprentat. Datorita celor doua calitati si anume: de antrenor de aer si reducator de apa,aditivul este recomandat la obtinerea de betoane rezistente la inghet-dezghet si mai ales pentru acele betoane supuse aplicarii sarurilor pentru dezghetare, obtinerea de betoane cu grad de impermeabilitate la apa ridicat

3. Manipularea, intinderea si nivelarea betonului.
Betonul turnat se intindela cotele de nivel stabilite, pentru a crea o suprafata plana si fara denivelari si pentru a putea fi amprentat.

 

« de 2 »
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.